Over Chiptuning

Meer weten over Chiptuning

Chiptuning in de ECU is de meest directe methode om de performance van jouw auto te verbeteren. Of het voor jouw auto (leeftijd, lease) en voor jouw wensenpakket ook de beste methode is, stellen we samen vast voordat we beginnen. Alleen op deze manier weten we zeker dat de chiptuning voor jouw auto ook voor langere termijn verstandig is.

De methode die we hier bespreken is die van rechtstreeks aanpassen van het motormanagement, oftewel de Electronic Control Unit. Deze unit zo’n beetje zit in alle moderne auto’s en regelt zaken als de ingespoten benzine of diesel, de turbodruk en bijvoorbeeld het ontstekingsmoment. De fabrikant legt in de software van de ECU vast hoeveel vermogen, uitstoot enzovoorts dat type motor zal hebben. Het zal duidelijk zijn dat vooral de zware milieueisen aan auto’s ervoor zorgen dat motoren zo zuinig mogelijk worden afgesteld.

Het gebeurt, zeker bij grotere merken, bijna altijd dat een bepaalde motoren-serie technisch grotendeels gelijk zijn, maar door veranderingen in de software minder of meer vermogen leveren en dus in een kleiner of groter model van dat merk worden gemonteerd. Het veranderen van de software in de ECU kan technisch dus niet of nauwelijks voor problemen zorgen, maar het is wel erg belangrijk dat wij eerst weten welk type motor er in jouw auto ligt. Wij kennen eigenlijk alle motoren (benzine, diesel, met of zonder turbo) door een door en omdat wij onze software zelf ontwikkelen, weten we wat wel of niet mogelijk is.

Deze methode wordt OBD-chiptuning (On-Board Diagnostics) genoemd. Wij lezen de software in de ECU volledig uit en passen die vervolgens aan op de wensen die jij hebt en op de mogelijkheden die de motor biedt. Je zult begrijpen dat er aan een oude atmosferische dieselmotor minder te optimaliseren valt dan bij een jonge turbomotor. In het algemeen kunnen we bij een turbomotor een vermogensgroei van 25% (soms wel veel meer) realiseren. De motor wordt levendiger, reageert meer op het gaspedaal en je merkt dat de trekkracht en topsnelheid toenemen. Je kunt de OBD-tuning ook gebruiken om het verbruik terug te dringen. Met een rustige rijstijl is een besparing van 5 tot 8 procent mogelijk.

We willen eerlijk zijn: de chiptuning in de ECU heeft ook een nadeel. Autofabrikanten willen niet dat hun fabrieksinstellingen worden gewijzigd. Dat ligt zeker na ‘dieselgate’ behoorlijk gevoelig omdat de milieu-kenwaarden van de motor (verbruik vs uitstoot) dan ook gewijzigd worden. Bij een beurt in de merkgarage zal de chiptuning in het motorstuurapparaat zeker worden opgemerkt en dit kan leiden tot het intrekken van de fabrieksgarantie. Ook leasemaatschappijen denken er zo over: zij kunnen het leasecontract openbreken of financiële ‘boetes’ opleggen.

Als je zeker weet dat jouw auto met een van deze gevolgen te maken krijgt, dan is het misschien verstandiger naar de andere methode van chiptuning uit te wijken: een externe ECU. Het is ook goed mogelijk dat jouw leasemaatschappij niet zo moeilijk doet of dat de termijn van de fabrieksgarantie toch is verstreken. Dan loop je hooguit het risico dat de merkgarage bij een update van de ECU de aangepaste software overschrijft. Wij weten over het algemeen wel welke automerken streng controleren en zullen je hierover goed adviseren, maar het is en blijft uiteindelijk jouw verantwoordelijkheid.

Over Essing Performance Center

EPC Auto Chiptuning

en tuning koop je niet bij een “supermarkt”. Een tuning schaf je aan bij een tuningbedrijf met een eigen vermogensbank, zodat je weet dat jouw auto vooraf gemeten is. Geen problemen met de garantie van de merkdealer.

  • EPC STOCK voor de beste prijs, incl 2 jaar productgarantie
  • EPC ELITE voor het maximaal haalbare resultaat, incl 4 jaar productgarantie
  • EPC EOBD tuning ook wel chiptuning genoemd. Haal alles uit je auto wat er in zit

Automerken

EPC Camper Tuning

Uw camper kan met minder “schakelbewegingen” moeiteloos de bergen door. Wij begrijpen als geen ander dat een camper per definitie altijd aan de “zware” kant is qua opbouw en belading Speciaal voor CAMPERS worden daarom altijd programma’s ontwikkeld, die levendsduurbetrouwbaar zijn en vooral voor veel rij-comfort zorgen. Zorgeloos rijplezier voor camperaars noemen wij dat. EPC levert voor meer dan 200 verschillende types campers betrouwbare tuningproducten. Door en door getest op onze vermogensbank en door camperaars in de praktijk bevestigd. Wilt u ons product door uw eigen camper-onderhoudsbedrijf laten inbouwen, laat het ons weten en wij regelen het voor u!

Camper merken

Camper Tuning
Agri Chiptuning

EPC Agri Chiptuning

EPC Agri module geeft u de vrijheid om bij aanschaf van uw motoroptimalisatie te kiezen voor:

  • ECO: bespaart tot 7 liter per uur
  • POWER: bespaart tot 2 liter per uur en tot 20 % extra vermogen
  • ECO-POWER: Het beste compromis tusen ECO en POWER, bespaar tot 4 liter per uur en krijg 10-15 % meer vermogen

Agri merken